LABORATUVARLAR

Aerodinamik Laboratuvarı

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi (HUBF) Aerodinamik Laboratuvarında bulunan rüzgâr tünelinde taşıma katsayısı, drag katsayısı ve stall açısı gibi aerodinamik karakteristiklerin incelendiği deneyler yapılmaktadır. Ayrıca görsel teknikler kullanılarak akım ayrılma davranışları deneysel olarak incelenmektedir. Rüzgâr tüneli giriş kanalı, akış düzenleyici elek flanşları, daralama konisi, test bölgesi, kare-daire geçiş kanalı, yayıcı, motor ve susturucu elemanlarından oluşmaktadır. Bu elemanlar test bölgesinde üniform ve düşük türbülanslı akış yapısının sağlanması için farklı görevleri ve özellikleri barındırmaktadır. Rüzgar tünelinde deneysel modeller için 57*57 cm giriş ve 59*59 cm çıkış kesitine sahip 180 cm uzunluğunda test bölgesi bulunmaktadır. Aerodinamik laboratuvarında deneylerin yürütülmesi için rüzgâr tüneli dışında sıcak tel anemometresi, kalibrasyon ünitesi, hareket mekanizması, yük hücresi, döndürme ünitesi, veri toplama kartı, sis jeneratörü ve bilgisayarlar bulunmaktadır.




Otonom ve Zeki Sistemler Laboratuvarı

Otonom ve Zeki Sistemler Laboratuvarında uçuş dinamiği ve otopilot tasarımı; aviyonik yazılım ve donanım; İHA, roket, uydu, uzay aracı sistemleri tasarımı ve simülasyonu; yapay zekanın havacılık problemlerinin çözümünde kullanımı; hedef tespiti ve takibi gibi konularda lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde araştırmalar yapılmaktadır. Son teknolojiler hava/uzay araçlarına insan müdahalesi olmadan da birçok görevi yerine getirebilme imkanı sunmaktadır. Bu araçların klasik otomatik kontrol edilmesinden öte artık belirli görevleri yerine getirmeyi öğrenebilecekleri yapılar geliştirilmektedir. Hava/uzay araçlarına kabiliyet kazandırmada önemli bileşenlerden biri olan aviyonik sistemler günümüzde yeni bir araç üretiminde toplam maliyetin %35-40’ını oluşturmaktadır. Otonom ve robotik sistemlerin bu paydaki yeri de oldukça yüksektir. Bu alanda laboratuvarımızda gerçekleştirilen yeni çalışmalarda da ekonomik katkıların yanında sistem performansının ve kapasitesinin artırılması, daha kullanışlı hale getirilmesi veya bakımının kolaylaştırılması gibi önemli başarılar sağlaması hedeflenmektedir.

Web adresi: https://avesis.erciyes.edu.tr/arastirma-grubu/osl




Sayısal Sistemler Araştırma Laboratuvarı

Aviyonik Sistemler konusunda elektronik devre geliştirme ve uygulama, prototipleme sistemlerini barındırmakta olan Sayısal Sistemler Araştırma Laboratuvarı, fakültemiz bünyesinde gerçekleştirilmekte olan hava araçları elektronik sistemleri geliştirme ve uygulama çalışmalarında kullanılmakta olan laboratuvar, Teknofest yarışma süreçlerinde ve TÜBİTAK proje çalışmalarında araştırma alanı olarak hizmet vermektedir. 2023 Yılında kabul edilen”Siber Güvenlik Uzmanlığı” NEET PRO projesi kapsamında ARINC uygulamalarında görev almakta olan araştırma laboratuvarı, lisans ve lisans üstü öğrencilerimize gömülü sistemler konusunda uygulama alanı olarak hizmet vermektedir.



İLERİ MALZEME SENTEZ VE ARAŞTIRMA LABORATUVARI

Laboratuvarda nano akışkanların sentezi, bu nano akışkanların çeşitli koruyu kumaş ve ürünlerle etkileşimi ile yeni nesil düşük hız ve yüksek hız koruyucu malzeme numuneleri hazırlanmaktadır.



PROTOTİPLEME VE TERSİNE MÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA LABORATUVARI

Laboratuvarda, katı modellemeleri yapılmış tasarımların eklemeli imalat ile üretilmesi, üretilmiş nesnelerin taranması ve katı model haline getirilerek geliştirilmesi işlemleri yapılmaktadır. Ayrıca İHA ve İHA tasarım ve parçalarının hızlı prototipleme ve gerçekleme işlemleri gerçekleştirilmektedir.



Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Elektrik Makinaları Laboratuvarı

Elektrik makinası laboratuvarında bulunan 3 faz varyak (ayarlı oto-transformatör) ile 0-220 volt arasında ayarlanabilen AC gerilim elde edilebilmektedir. Ayrıca laboratuvarda 2 adet 3 faz asenkron motor ve transformatör test seti bulunmaktadır. Yaklaşık 2 KVA gücünce olan 3 faz ve tek faz transformatörler ile 380V, 220V ve 110V arasında dönüşüm mümkün olmaktadır. 2 adet DC kompunt makine, motor ve jeneratör olarak çalışabilmektedir. Deney masasında bulunan 2 adet DC ayarlı kaynak ile DC makinanın endüvi ve uyartım sargıları ayrı ayrı beslenebilmektedir. Ayrıca deney masasında, voltmetre, ampermetre, röle ve 3 faz güç metre bulunmaktadır.



Malzeme Ve Kompozit Laboratuvarı

Malzeme ve Kompozit Laboratuvarı; malzemelerin üretimi, karakterizasyonu ve testlerini içeren lisans/lisans üstü eğitim ve araştırmalarda kullanılmaktadır. Laboratuvarda pnömatik tutucu özellikli Parlatma Cihazı, 30 ton kapasiteli Hirolik pres, Manuel Kesme Cihazı ve kırma, karıştırma, homojenizasyon, hücre parçalama işlemlerini yapabilen Çalkalayıcı Bilyeli Öğütücü bulunmaktadır.

Parlatma Cihazı


Hidrolik Pres



Manuel Kesme Cihazı



Çalkalayıcı Bilyeli Öğütücü


 

Uçak Gövde Motor Atölyesi

Fakültemiz bünyesinde bulunan UGM atölyemiz, içerisinde kompresör odası, kaynak ve sac malzeme odası, takımhane, giyinme odaları, depo ve ofisler bulunan yaklaşık 400 metrekare kapalı alanı ile öğrencilerimize hizmet vermektedir. Atölye içerisinde torna freze gibi takım tezgahları, giyotin makas, kaynak makineleri, çeşitli sac bükme makineleri ve mengeneli çalışma masaları bulunmaktadır. Öğrenciler atölye uygulamalarında kesme, bükme, sac şekillendirme, perçin yapma, model uçak ve motor sökme-takma uygulamaları yaparak temel el becerileri kazanmaktadır.

Elektrik-Elektronik Uygulama Laboratuvarı

Fakültemiz bünyesinde elektrik ve elektronik alanında uygulama derslerinde görev almakta olan “Elektrik-Elektronik Uygulama Laboratuvarı” lojik elektronik, analog elektronik ve sayısal sistemler konusunda öğrencilerimize faaliyet alanı olarak destek sunmaktadır. Laboratuvar bünyesinde elektronik ölçü araçları, elektronik test kitleri ve kompanend eleman desteği sunulmakta olup, havacılık elektrik ve elektroniği uygulama eğitimlerinde öğrencilerimizin doğrudan pratik eğitimlerini gerçekleştirdikleri laboratuvardır.