UÇAK MÜHENDİSLİĞİ

(Staj İşlemleri)

STAJ BAŞVURUSUNDA İZLENECEK ADIMLAR

Öğrenci, staj yapmaya uygun bir staj yeri bulur. Eğer staj yapılacak yer ZORUNLU STAJ FORMU(EK-1) isterse bu form bölüm staj komisyonuna imzalatır. Staj yapacağı yere teslim eder. (Bölümünüz Staj Komisyon Üyeleri için TIKLAYINIZ.)

2. Staj yapacağı yerden staj onayı alan öğrenci staj tarihleri için öncelikle staj ofisi ile görüşerek ZORUNLU İŞYERİ EĞİTİMİ (STAJ) FORMUNU (EK-2) doldurur. Formu işyerine onaylattıktan sonra bölüm staj komisyonuna imzalatır. (Staj başlangıç ve bitiş tarihi için ÖBİSİS’ten staj sekmesinde bulunan Staj süresi, haftalık çalışılacak gün sayısı ve başlangıç tarihi girilerek sistemin verdiği staj bitiş tarihi baz alınır. Bu aşamada sadece tarih aralığı kontrol edildiği için bu sayfadan başvuru tamamlanmadan çıkılır.)

3. OBİSİS’ten staj ile alakalı (I. Staj)başvurusunu gerçekleştirir ve başvuru yapınca ortaya çıkan formun çıktısını alır ve imzalar.

4. Staj ofisine ZORUNLU İŞYERİ EĞİTİMİ (STAJ) FORMUNU (EK-2) ve OBİSİS’ten alınan staj başvuru belgesi ile staj başlama tarihinden en geç 20 iş günü önceye kadar getirilir.

5. Staja başlamadan önce öğrenci, OBİSİS’ten Staj Sicil Fişi çıktısı ve işyeri isterse SGK sigorta belgesi çıktısı alır. Bu belgeleri işyerine teslim eder.

6. Öğrenci stajını yapar ve staj defteri oluşturur. Staj defterini eksiksiz(formata uygun, imzalar tam, sicil fişi eklenmiş) bir biçimde stajı bittikten sonra 15 gün içerisinde staj ofisine teslim etmelidir. FAALİYET(STAJ) DEFTERİ (EK-3)

7. Öğrencinin stajı komisyonu tarafından değerlendirilir ve sisteme girilir. Öğrenciler kabul/ret durumunu OBİSİS’ten takip edebilirler.

STAJ İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER

2018 VE SONRASI GİRİŞLİ ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN ZORUNLU STAJ SÜRESİ TEK BİR DÖNEMDE UÇAK GÖVDE VE MOTOR BAKIMI (UGMB), HAVACILIK ELEKTRİK VE ELEKTRONİĞİ (HEE) (2018 VE SONRASI GİRİŞLİ UÇAK ELEKTRİK-ELEKTRONİK BÖLÜMÜ VE UÇAK GÖVDE VE MOTOR BAKIM BÖLÜMÜ), BÖLÜMLERİ İÇİN 24 İŞ GÜNÜ, HAVACILIK YÖNETİMİ (HY), UÇAK MÜHENDİSLİĞİ (UÇM), UZAY MÜHENDİSLİĞİ (UZM) VE PİLOTAJ BÖLÜMLERİ İÇİN 20 İŞGÜNÜ OLARAK 3. YARIYILDAN SONRA YAPILMASI ESASTIR.

01/09/2011 TARİHİNDEN SONRA VE 2018 YILINDAN ÖNCE ÜNİVERSİTEMİZE KAYIT YAPTIRAN TÜM BÖLÜM ÖĞRENCİLER TEK SEFERDE 30 İŞ GÜNÜ STAJ YAPACAKLARDIR.

01/09/2011 TARİHİNDEN ÖNCE ÜNİVERSİTEMİZE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCİLERİMİZİN STAJ SÜRELERİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ İÇİN 30 İŞ GÜNÜ, UÇAK GÖVDE-MOTOR VE UÇAK ELEKTRİK-ELEKTRONİK BÖLÜMLERİ İÇİN 40 İŞ GÜNÜ VE İKİ SEFERDİR.

STAJ YERİ BULMA ZORUNLULUĞU ÖĞRENCİYE AİTTİR.

ÖĞRENCİ, STAJLARINI STAJ KOMİSYONLARININ UYGUN GÖRECEĞİ, YURT İÇİ VE YURTDIŞINDAKİ İŞYERLERİNDE YAPABİLİR. ÖĞRENCİ, STAJ YAPMAK İSTEDİĞİ İŞYERİNE BAŞVURUR. STAJ MÜRACATINDA ŞİRKETLER TARAFINDAN İSTENEN ZORUNLU STAJ BELGESİ İÇİN ZORUNLU STAJ FORMU (EK-1) DOLDURULUP STAJ KOMİSYONUNA İMZALATILDIKTAN SONRA STAJ YAPILACAK ŞİRKETE TESLİM EDİLECEKTİR.

STAJ YERİ AYARLAYAN ÖĞRENCİLERİMİZ ZORUNLU İŞYERİ EĞİTİMİ (STAJ) FORMU (EK-2) BİLGİSAYAR ORTAMINDA DOLDURUP ÇIKTISINI ALARAK İLGİLİ FİRMAYA ONAYLATTIKTAN SONRA STAJ BÜROSUNA TESLİM ETMELERİ GEREKMEKTEDİR. ÖBİSİS SGK BAŞVURU SİSTEMİNDEKİ BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHLERİYLE ZORUNLU İŞYERİ EĞİTİMİ (STAJ) FORMUNDAKİ BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHLERİ AYNI OLMAK ZORUNDADIR.

ZORUNLU İŞYERİ EĞİTİMİ (STAJ) FORMUNU ONAYLATAN ÖĞRENCİLER EN GEÇ, STAJ BAŞLANGIÇ TARİHİNDEN EN ERKEN 30 GÜN EN GEÇ 10 GÜN ÖNCE OBİSİS STAJ BAŞVURUSUNU TAMAMLAMAK ZORUNDADIR. (STAJYER ÖĞRENCİLERİN STAJ SÜRESİNCE 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU'NUN 5/B MADDESİ GEREĞİNCE İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI KAPSAMINDA SİGORTALANMASI ZORUNLUDUR) VE STAJ YAPACAĞI İŞYERİNE VERİLMEK ÜZERE İKİ ADET STAJ SİCİL FORMU ALMALIDIR.

ÖĞRENCİ, STAJ SIRASINDA ÇALIŞTIĞI KURUMUN MEVZUATINA UYMAK, STAJ KONUSU İLE İLGİLİ YETKİLİLER TARAFINDAN VERİLECEK ÇALIŞMALARI YAPMAK VE BU ÇALIŞMALARA KATILMAK ZORUNDADIR.

STAJINI TAMAMLAYAN ÖĞRENCİ, “STAJ SİCİL FORMU” VE “ FAALİYET(STAJ) DEFTERİ (EK-3)”Nİ STAJI BİTTİKTEN SONRA 15 GÜN İÇERİSİNDE STAJ OFİSİNE TESLİM ETMELİDİR. ZAMANINDA TESLİM EDİLMEYEN “STAJ SİCİL FORMU” VE “STAJ RAPORU” DEĞERLENDİRMEYE ALINMAZ.

YURT DIŞINDA STAJ YAPAN ÖĞRENCİ, STAJ SONUNDA “STAJ SİCİL FORMU” VE “STAJ RAPORU”NA İLAVE OLARAK STAJ YAPILAN YERDEN ALINACAK STAJIN KONUSU VE SÜRESİNİ GÖSTERİR ONAYLI BİR BELGEYİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ZAMANINDA İLETMEK ZORUNDADIR.

YATAY/DİKEY GEÇİŞ VE ÖSYM SINAVLARI İLE YENİDEN KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCİLER, DAHA ÖNCE ÖĞRENİM GÖRDÜĞÜ PROGRAMDA KABUL EDİLMİŞ STAJLARININ KONULARINI İÇERİR BİR BELGEYİ STAJ KOMİSYONUNA SUNARAK, İLGİLİ STAJLARDAN MUAFİYET TALEP EDEBİLİRLER. FAKÜLTE YÖNETİM KURULU, İLGİLİ STAJ KOMİSYONUNUN GÖRÜŞÜ DOĞRULTUSUNDA SUNULAN BELGELERİ İNCELEYEREK STAJIN GÜN VE İÇERİK BAKIMINDAN YETERLİLİĞİNE VE GEÇERLİ SAYILIP SAYILMAMASINA KARAR VERİR.

ÖĞRENİM GÖRDÜĞÜ PROGRAM İLE İLGİLİ BİR İŞTE ÇALIŞMIŞ VEYA ÇALIŞMAKTA OLAN ÖĞRENCİLER, ÇALIŞMA SÜRELERİNİ VE UNVANLARINI BELGELENDİRMEK KOŞULUYLA STAJ UYGULAMASI KAPSAMINDA ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI İÇİN BAŞVURUDA BULUNABİLİR. İLGİLİ STAJ KOMİSYONU SÖZ KONUSU BAŞVURULARI İNCELEYEREK KARAR VERİR.

NOT: FAALİYET(STAJ) DEFTERİ OLUŞTURMAK İÇİN HER SAYFADAN BİRER ADET FAALİYET RAPORU SAYFASINDAN STAJ İŞ GÜNÜ (20-24) SAYISI KADAR ÇIKARTILMASI GEREKMEKTEDİR.

EK-1 ZORUNLU STAJ FORMU

EK-2 ZORUNLU İŞYERİ EĞİTİMİ (STAJ) FORMU

EK-3 FAALİYET(STAJ) DEFTERİ

*Fakültemiz Uygulamalı Eğitimler (STAJ) Yönergesini okumak için TIKLAYINIZ. Staj İşlemleri

Ek-1.docx

Ek-2.doc

Ek-3.rar